Waar u zich géén zorgen over hoeft te maken bij een overstap

Wanneer u een overstap naar een andere energieaanbieder overweegt komen er al genoeg zaken op u af. U zit in zo’n geval natuurlijk helemaal niet te wachten op spookverhalen die worden rondverteld over mogelijke problemen die kunnen ontstaan bij een overstap. En laten we eerlijk zijn, vooral feesten en partijen zijn vaak genoeg de voedingsbodem voor zulke verhalen. Over het algemeen is het echter zo dat praatjes over de energiemaatschappij in dezelfde categorie vallen als die over de tandarts of het ziekenhuis. Interessante verhalen, maar meestal klopt er helemaal niets van.

Aanpassingen aan de leiding

De raarste verhalen gaan rond over de dingen die gebeuren bij een overstap. Zo zijn veel mensen er van overtuigd dat er allerlei aanpassingen gedaan moeten worden aan hun gasmeter, de leidingen of de aansluitingen. Dat is gewoon niet waar. Het maakt niet uit welke leverancier u in Nederland van energie voorziet, ze gebruiken allemaal hetzelfde landelijke netwerk. Het enige wat er gebeurt bij een overstap is dat de levering door een andere partij wordt gedaan.

Zonder energie

Een griezelverhaal wat het ook altijd goed doet is een verhaal waarbij de hoofdpersoon na een overstap zonder gas en elektra kwam te zitten. Afhankelijk van hoe spannend iemand een dergelijk verhaal wil maken varieert dit van een paar dagen tot een week. Ook hierbij is het verhaal spectaculairder dan de werkelijkheid. Meer dan 99 procent van alle overstappen binnen de energiesector gaan zonder problemen. Dat wil zeggen: de consument zit geen minuut zonder energie. Als er een keer iets misgaat waardoor iemand zonder stroom en gas komt te zitten is dat een zeer uitzonderlijke situatie. Niet zo gek eigenlijk, switchen is niets anders dan een administratieve handeling waarvan maatschappijen er dagelijks tientallen tot honderden uitvoeren.