Voorschotnota bij overstap

Bij de meeste energieleveranciers krijgt u een voorschotnota waarop staat aangegeven wat uw energiekosten ongeveer zijn voor de komende maand. Dit wordt berekend op basis van de gegevens die bij de leverancier bekend zijn. niet alle maatschappijen werken met een maandelijkse voorschotnota, het zou ook kunnen dat er door uw energieleverancier met een jaarlijkse voorschotnota wordt gewerkt. Wanneer u overstapt krijgt u uw voorschotnota natuurlijk van een nieuwe leverancier. Als consument hebt u er overigens recht op om maandelijks een nota te ontvangen. U kunt hier dus altijd om vragen. Ook leveranciers die met een jaarlijkse nota werken zijn verplicht op aanvraag maandelijks een nota te sturen.

Hoe komt de nieuwe leverancier aan mijn gegevens?

Bij een overstap hoeft u zelf niet allerlei ingewikkelde toeren uit te gaan halen om de nieuwe leverancier op de hoogte te stellen van de wijzigingen. De gegevens worden namelijk doorgestuurd door de netwerkbeheerder en ontvangen door de maatschappij waar u naar bent overgestapt. Aan de hand van die gegevens stelt de nieuwe leverancier een nota op. Aangezien er normaalgesproken kan worden uitgegaan van dezelfde hoeveelheid gas en elektriciteit die er wordt verbruikt op jaarbasis (uw verbruikerspatroon verandert namelijk niet bij een overstap) zal de voorschotnota in de meeste gevallen een juist beeld geven.

Geen nota ontvangen

Soms komt het voor dat overstappers geen nota ontvangen. In eerste instantie moet u in dat geval even de leverancier contacteren. Vaak is er in zulke gevallen een foutje gemaakt die snel door de maatschappij wordt rechtgezet waarna u uw nota alsnog ontvangt. Uiteraard moet de energierekening gewoon betaalt worden, ook als er (om welke reden dan ook) geen nota is ontvangen. Zorg dus altijd dat u wel maandelijks geld opzij zet. Mocht er ergens iets fout zijn gegaan en wordt u geconfronteerd met een groter bedrag dan hebt u wat achter de hand.