Uw eerste energiecontract

In negen van de tien gevallen is er bij de overstap van de ene naar de andere energieaanbieder al sprake van een contract. Logisch ook, want in de periode voordat u besloot over te stappen kreeg u natuurlijk ook al energie aangeleverd. Maar misschien denkt u juist: “die situatie is helemaal niet op mij van toepassing. Ik heb namelijk nooit eerder een contract afgesloten met een energieleverancier.” Geen enkel probleem, die situatie komt vaak voor. Bijvoorbeeld bij studenten die vertrekken uit een studentencomplex en in een eigen (huur)huis gaan wonen. Een ander voorbeeld, waarbij een soortgelijke situatie ontstaat zien we natuurlijk als een jongvolwassene het ouderlijk huis achter zich laat en zijn eigen woning betrekt.

Andere situatie zelfde regels

Moeten er in dergelijke gevallen hele ingewikkelde capriolen worden uitgehaald om het eerste contract af te kunnen sluiten? Gelukkig niet. In principe werkt het afsluiten van een contract dan namelijk op dezelfde wijze als wanneer er al eerder een contract is getekend. Zorg echter wel dat je het nieuwe contract op tijd (dus minimaal twee weken van te voren) aanvraagt bij de leverancier van uw keuze. Net als in de meeste gevallen is het nog handiger om dit wat eerder van te voren te doen zodat u zeker weet dat de leverancier voldoende tijd heeft om de administratie te regelen. Dat aanvragen van het contract kunt u zelf doen, maar net als bij het overstappen staan wij natuurlijk graag klaar om u dit werk uit handen te nemen.

Administratie

Misschien is het een tikkeltje overbodig om apart te benoemen, maar zeker bij een eerste contract is het verstandig om de administratie goed bij te houden. Gaat u voor het eerst in een (huur)huis wonen, zorg dan dat één van de eerste dingen die u doet (samen met de verhuurder) het opnemen van de meterstanden is. Geef de standen binnen vijf dagen door aan de leverancier.

Uw eerste energiecontract
Beoordeel