Overeenkomst voor onbepaalde of bepaalde tijd?

Bij het afsluiten van een contract moet u nooit zomaar van de laagste prijs uitgaan. In bepaalde gevallen maakt het namelijk nogal een verschil welk type contract u afsluit. Overigens betekent dit gelukkig niet dat het daardoor verschrikkelijk moeilijk wordt om het juiste contract bij de juiste maatschappij af te sluiten. Er zijn alleen een paar voorwaarden waar u even rekening mee moet houden voordat u de definitieve overstap maakt.

Type contract

Globaal zijn er twee verschillende soorten contracten waar u voor kunt kiezen wanneer u besluit over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, in elk geval als we naar de lengte van de looptijd van het contract kijken. U kiest namelijk voor ofwel een contract voor bepaalde tijd, ofwel voor een contract voor onbepaalde tijd. Het ene contract is niet per se beter dan de ander, er is slechts een verschil in voorwaarden.

Bepaalde tijd

Neem bijvoorbeeld het contract voor bepaalde tijd: bij dit contract sluit u de overeenkomst voor een vooraf vastgelegde periode, bijvoorbeeld een jaar. Een voordeel hierbij is dat u vaak extra kortingen krijgt van de leverancier. Het nadeel is dat het bij contracten voor bepaalde tijd gebruikelijk is om een boeteclausule in de overeenkomst op te nemen. Dat is soms lastig als u voor de vervaldatum wilt overstappen.

Onbepaalde tijd

Een contract voor onbepaalde tijd heeft als groot voordeel dat u op elk moment dat u dat wenst over kunt stappen naar een (goedkopere) concurrent zonder dat u een extra heffing van uw huidige energiemaatschappij krijgt. Boeteclausules zijn namelijk een zeldzaamheid in contracten voor onbepaalde tijd. Wel moet u rekening houden met de opzegtermijn die meestal meerdere weken bedraagt. Omdat een klant met een contract voor onbepaalde tijd vrij eenvoudig ‘weg kan lopen’ bij zijn leverancier is het bieden van grote kortingen bij contracten voor onbepaalde tijd iets minder gebruikelijk dan bij contracten voor bepaalde tijd.

Overeenkomst voor onbepaalde of bepaalde tijd?
Beoordeel