Nachtstroom

Een interessante manier om de kosten van uw energieverbruik te drukken is door gebruik te maken van nachtstroom. Tenminste wanneer u veel stroom gebruikt in het weekend, ’s avonds en ’s nachts. Nachtstroom (officieel dubbeltarief) is namelijk goedkoper dan ‘normale stroom’ (enkel tarief). Op zich is er natuurlijk niets anders aan de stroom zelf, maar de prijzen zijn dat wel. De reden hiervan is dat energiemaatschappijen het prettig vinden als er ook ’s nachts energie wordt afgenomen. Op die manier is er minder sprake van piekbelasting. De goedkopere nachtstroom wordt dus in feite goedkoper aangeboden om mensen te stimuleren in de nacht gebruik te maken van energie.

De dubbele meter

Om gebruik te kunnen maken van het zogenaamde dubbeltarief hebt u een dubbele meter nodig. Op zo’n meter wordt het elektriciteitsgebruik in de nacht en het verbruik overdag apart bijgehouden. Dat maakt het voor u als consument ook mooi overzichtelijk want u moet natuurlijk wel kunnen nagaan of nachtstroom in uw geval voordelig is. Waar u namelijk rekening mee moet houden is dat er voor nachtstroom een hoger vastrecht moet worden betaald. De variabele prijs (van stroom per KWh) is daarentegen wel weer lager.

Ik heb geen dubbele meter

Wanneer u denkt dat het gebruik van nachtstroom ook voor u voordelig zou kunnen uitpakken kunt u bij het vergelijken van de aanbieders natuurlijk aangeven dat u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid. Het is dan wel even belangrijk om na te gaan of uw woning beschikt over een dubbele meter. Die is namelijk noodzakelijk voor het afnemen van nachtstroom. Beschikt uw woning niet over een dubbele meter? Geen paniek! Als u bij uw netbeheerder aangeeft dat u graag een dubbele meter in uw huis wilt laten installeren dan kan hij dat zo voor u regelen. Uiteraard is het aansluiten van een dubbele meter niet gratis, informeer dus vooraf wel even naar de kosten die dit met zich meebrengt.