Hoe ziet de energierekening eruit

Energierekeningen blinken vaak niet uit in duidelijkheid. Toch is het niet zo heel ingewikkeld om de kosten te specificeren, als je tenminste weet waar je op moet letten. Hoe een energierekening er precies uitziet kan per energieleverancier verschillen. Toch zijn er een aantal kostenposten die altijd terugkomen.

Transportkosten

Circa één vijfde deel van de totale kosten op uw energierekening bestaat uit transportkosten. Hoewel het interessant is om te zien hoe hoog dit bedrag uitvalt hoeft u hier geen rekening mee te houden als u verschillende aanbieders gaat vergelijken. De leverancier van de energie heeft over de hoogte van de transportkosten namelijk niets te zeggen. Deze kosten worden door een derde partij vastgesteld en hangen af van de plek in Nederland waar u woont. De transportkosten van iemand die in Arnhem woont kunnen dus hoger of lager zijn dan voor een consument uit Amsterdam. Tegelijkertijd betalen alle Arnhemmers hetzelfde bedrag voor transportkosten, hetzelfde geldt voor alle Amsterdammers. Een beetje een kwestie van geluk dus.

Belastingen

Ook de post belastingen staat op de energierekening. Net als bij de transportkosten kan er op dit punt niet gestunt worden door de aanbieders. Belasting wordt namelijk door de overheid geheven en bedraagt altijd 21 procent van de totale kosten die de energiemaatschappij rekent.

Leveringskosten

De post ‘leveringskosten’ is wel heel interessant om goed te bekijken en mee te nemen wanneer u energieaanbieders gaat vergelijken. De hoogte van deze post wordt namelijk vrijwel helemaal door de energieleverancier zelf bepaald. Houd er bij het vergelijken goed rekening mee dat er een verschil is tussen het vastrecht en het variabele gebruikerstarief.

Overige kosten

De term overige kosten is vrij vaag, en energieleveranciers doen dit met opzet. Vaak hebben overige kosten te maken met administratieve handelingen waarvoor de maatschappij u wil laten betalen. Bij de overige kosten kan er een groot verschil in prijs zijn tussen verschillende energieleveranciers.

Hoe ziet de energierekening eruit
Beoordeel