Friesland

Wanneer u woonachting bent in Friesland ( Fryslan ) en u bent nog nooit overgestapt van energieleverancier dan is uw energiemaatschappij waarschijnlijk Nuon. Dit bedrijf was namelijk de leverancier die gedurende lange tijd de hele provincie voorzag van stroom. Een uitzondering hierop was Leeuwarden. Inwoners van de Friese hoofdstad kregen hun stroom geleverd door Essent. Sinds ruim tien jaar, om precies te zijn sinds 2004, is er echter het nodige veranderd in de energiewereld. De overheid liberaliseerde de energiemarkt namelijk, waardoor de consument het voor het zeggen kreeg. Overstappen is sindsdien een mogelijkheid. Die mogelijkheid kan wel eens heel gunstig uitpakken wanneer u diverse energieaanbieders onderling vergelijkt. De liberalisering van de markt heeft energiemaatschappijen er namelijk toe gedwongen meer concurrerend te worden. En concurrentie op de markt leidt meestal tot scherpere prijzen voor de consument.

Vergelijken Friesland

Of u nu nog nooit bent overgestapt sinds de tijd dat de energiemarkt geliberaliseerd is, of dit juist al wel hebt gedaan, het blijft zaak om de prijzen van de maatschappijen goed te vergelijken. Het ene jaar is immers het andere niet, en door slim op dat gegeven in te spelen kunt u behoorlijk wat geld overhouden. Wie in Friesland zijn stroom van Nuon ontvangt is misschien wel beter uit bij een concurrerende maatschappij, en als inwoner van Leeuwarden is juist Nuon mogelijk een interessant optie ten opzichte van Essent. Daar komt u achter als u  de energievergelijker invult.

Netbeheerder blijft gelijk

Ondanks de mogelijkheid tot overstappen betekent dit niet dat u ook een nieuwe netbeheerder krijgt. Er zijn namelijk een aantal netwerkbeheerders die door de overheid zijn aangewezen om het regionale netwerk te beheren. In Friesland, met uitzondering van Leeuwarden (netbeheerder Enexis) is dat Liander. Voor een overstap naar een nieuwe energieleverancier maakt dit overigens niet uit, die keuze blijft aan u.

Friesland
5 (100%) 2 votes