Energie en stadsverwarming

In principe heeft elke Nederlander de vrije keuze om zelf een energieleverancier te kiezen. Dat deze markt volop in beweging is kunnen we alleen al zien aan de grote bedragen die de verschillende maatschappijen besteden aan reclame om klanten te lokken. Toch is er een groep Nederlanders die niet mag kiezen van wie de energie komt die ze gebruiken. Klinkt vreemd, of niet? Toch krijgen steeds meer consumenten met deze situatie te maken. De opkomst van stadsverwarming is hiervan de oorzaak.

Wat is stadsverwarming

De overheid is al een tijdje bezig om meer aandacht te besteden aan het fenomeen duurzame energie. De stadsverwarming die in opkomst is vloeit eigenlijk voort uit dit duurzame denken. Bij stadsverwarming wordt er namelijk gebruik gemaakt van restwarmte. Restwarmte die tot voor kort gewoon in de lucht verdween als bedrijven of elektriciteitscentrales bezig waren met hun dagelijkse werkzaamheden. Deze restwarmte (feitelijk niet meer dan een afvalproduct bij een industrieel proces) wordt sinds kort opgevangen en doorgestuurd naar een stad waar gebruik wordt gemaakt van stadsverwarming. De aangesloten huizen worden verwarmt met de restwarmte en ook het hete water dat wordt gebruikt komt hier vandaan.

Elektriciteit

Een voordeel voor wie fan is van vrije keuze: als u (verplicht) gebruik maakt van stadsverwarming betekent dit niet dat u niets te kiezen hebt op het gebied van energie. Elektriciteit heeft namelijk niets te maken met stadsverwarming. Voor de beste goedkoopste energieleverancier maakt u dus, ook met stadsverwarming, nog steeds zelf de keuze.

Hulp bij overstap

Hebt u een aansluiting op de stadsverwarming en overweegt u om over te stappen naar een andere leverancier van elektriciteit? Wij begrijpen dat u weinig zin hebt om de situatie uit te gaan leggen aan een onge√Įnteresseerde medewerker van een callcenter. Laat in dit soort gevallen daarom de overstap door ons regelen, dan loopt het gesmeerd zonder dat u allerlei administratie eindeloos aan het invullen bent.