Energie aanbieding ontvangen? Lees eerst onze tips

Heeft u een energie aanbieding ontvangen van een energieleverancier? Dat is mooi maar er zijn een aantal tips waar u op moet letten voordat u ingaat op deze aanbieding. Pak uw huidige energienota erbij en vergelijk de vermelde energie en gastarieven eens met andere energie aanbieders.

Vergelijken van energieprijzen altijd de moeite waard

U wilt niet teveel betalen voor uw energiekosten, dus de prijzen per kWh en per kubieke meter zijn het vergelijken waard. Beslis voor u zelf wat voor energie contract u wilt: U kunt kiezen uit meerdere vormen zoals een variabel contract: variabele prijzen dus wanneer de prijs daalt betaalt u minder, en wanneer de prijs stijgt betaalt u meer. Of een vast contract: Hier zet u de prijzen vast voor een bepaalde periode dit kan zijn 1 jaar, of meer.

Ook kunt u kiezen voor verschillende typen energie: groene energie opgewekt uit duurzame bronnen of grijze energie afkomstig van fossiele bronnen. Wanneer dit besloten is komt u bij de volgende stap: het vergelijken van de energieprijzen. Een energieleverancier brengt u overige kosten in rekening zoals:

  • BTW 21%
  • Energiebelasting
  • Heffingskorting
  • Netwerkkosten
  • Regiotoeslag op gas ( Let op dit is afhankelijk van de regio waar u woont )
  • Transportkosten
  • Vastrecht

De leveringskosten en vastrecht zijn verschillend let daar in uw vergelijking op. Vastrechtkosten worden door de regionale netbeheerder bepaald. Dus wanneer u de energie aanbieding goed bekijkt kan het zijn dat uw vastrechtkosten hoger zijn.

”Gratis” iPad niet zo gratis

Heeft u een aanbieding ontvangen waar u een iPad of laptop cadeau krijgt? Let er dan op dat u dit cadeau niet gratis krijgt, u betaalt u cadeau terug in de maandelijkse tarieven aan de energieleverancier. Wanneer u een contract aangaat met een cadeau dan is dit in de regel een contract voor meerdere jaren. De energieleverancier verzekert zichzelf ervan dat het product word terugbetaald en dat de klant voor meerdere jaren bij hun blijft, en de klant betaalt altijd extra voor het product én de tarieven. Aangezien de tarieven per jaar in Januari en Juli wijzigen, betekent dit voor u dat u niet over kunt stappen op een lager tarief. Dus hoe goedkoop is die aanbieding dan nog?

Energiekorting is pas echt een aanbieding!

Een echte energieaanbieding is nog altijd de aanbieding waar korting op de energieprijs word geboden. Geen extra poespas maar minder betalen voor uw energie. Deze korting kan verrekend zijn in de maandprijs bij een één jarig contract of zelfs 2 jaar. Of de korting word achteraf verrekend met de eindafrekening.