De Energiemaatschappij gaat failliet, wat nu?

Soms is het zo dat bedrijven failliet gaan. Energiebedrijven zijn daarop helaas geen uitzondering. Maar wat gebeurt er in zo’n geval met de levering van uw energie. En wat zijn de vervolgstappen? Kunt u zomaar overstappen naar de leverancier van uw keuze of krijgt u automatisch een contract voorgeschoteld? En de afwikkeling van de rekeningen? Hoe zit dat eigenlijk?

Energievoorziening gegarandeerd

Terecht vinden we in Nederland dat niemand buiten zijn eigen schuld om zonder energie mag komen te zitten; energie is tenslotte een basisbehoefte waar we niet zonder kunnen. Gelukkig vindt onze overheid dat ook en daarom zijn er wetten gemaakt die garanderen dat consumenten, ook als hun energieleverancier failliet gaat van energie worden voorzien. Bij een faillissement worden stroom en gas nog steeds geleverd aan de getroffen consument. Een tijdelijke leverancier pakt de levering in dat geval op, hier zijn landelijk afspraken over gemaakt.

Een nieuw contract

De tijdelijke leverancier van uw eigen energie levert dus automatisch aan u, en hiervoor hoeft u geen actie te ondernemen. Vervolgens zal de tijdelijke leverancier u benaderen met de vraag of u een contract met hem af wil sluiten. Heeft de tijdelijke leverancier een goede aanbieding voor u dan kunt u daar op ingaan. U stapt dan over en u ontvangt een eindafrekening van de curator van de failliete maatschappij om de financiën goed af te kunnen wikkelen.

Een andere maatschappij kiezen

Ondanks het feit dat uw tijdelijke leverancier u een aantal aanbiedingen voor een contract zal doen hoeft u hier natuurlijk niet op in te gaan. U kunt ook zelf een nieuwe leverancier kiezen. Dit kan heel gemakkelijk door bij ons de vergelijker in te vullen. Stapt u over doordat uw vorige maatschappij failliet is gegaan? In dat geval kan en mag er nooit sprake zijn van een boeteclausule. U bent dus zo vrij als een vogel.